Ribbensteg er en fantastisk spise, og denne del af midterstykket på grisen er i sin egen særklasse – man kan simpelthen lave så mange fantastiske retter med det. Vidste du, at midterstykket af grisen er der hvor man også finder svinekammen der bruges til flæskesteg, svinekam u. svær og koteletter samt hamburgerryg? Eller at det er der slaget til rullepølsen befinder sig? Midterstykket er helt fantatisk – intet mindre.
Nå, tilbage til ribbenstegen. Du har helt sikkert prøvet at lave det i ovnen derhjemme. Der er lige så mange måder at lave ribbensteg på, som der findes kokke. Herhjemme er opskriften stensikker hver gang – og jeg har som sådan ikke et behov for at ændre noget på den.
» Se også min opskrift på hel kylling i airfryer og crispy kyllingestrimler i airfryer.
Ingredienser til en ribbensteg i Airfryeren med sprøde svær
Ribbensteg er en fantastisk hovedret, og det eneste du skal bruge, er et godt stykke ribbensteg i en passende størrelse (som passer ned i din Airfryer uden at den rører kanterne). Når du udvælger din ribbensteg i køledisken, vil jeg anbefale dig at gå efter de stykker, som har nogenlunde samme højde over det hele.
Se derfor om du kan finde en ensartet størrelse, som ar mindste 5 cm høj og en størrelse, du tænker passende til dig og din gæster.
Airfryer-tilbehør jeg selv har derhjemme:
Hvor køber man ribbensteg henne?
Ribbenstege er nærmest fast inventar i supermarkederne og hos den lokale slagter. I mine år som detailslagter, stod ribbensteg på skærelisten alle dage – uanset om det var i juleperioden eller ej.
Midterstykker havde vi altid på lager, så kan du ikke finde en ribbensteg i køledisken, er det bare at gå op og spørge slagteren, om ikke de vil skære dig et stykke.
Sådan laver du ribbensteg i Airfryer
Læg ribbenstegen med skindsiden nedad på et skærebræt. Krydder kødet med en god omgang salt og eventuelt andre ingredienser du ønsker at tilføje din ribbensteg.
Vend ribbenstegen rundt og kontroller, at der er skåret helt ned til lige inden kødet starter – er der blevet sprunget over nogle steder hos ‘ridseren’, bør du tage en skarp kniv og ridse ribbenstegen efter.
Tag endnu en god omgang salt og put det ned mellem rillerne i sværen. Efterfølgende kan du med rette tilføje lidt ekstra salt på toppen.
Placét ribbensten i din Airfryer og hæld vand ved – ca 1 cm op, uden at vandet når op og røre sværen. Dette vil blot gøre det sværere at få en sprød svær.
Tænd din Airfryer på 175 grader (det almindelige program) og lad ribbenstegen stege 55 minutter.
Efter de 55 minutter, skruer du varmen op på 200 grader, og lader ribbenstegen stege i yderlig 15 minutter. Se til stegen og vurder om den skal have mere – tag evt. en kniv og skrab den henover sværen – hvis ikke det lyder sprødt, så skal du give ribbenstegen 2-5 minutter mere. Gentag processen indtil at du mener, at sværen har den rigtige sprødhed.
OBS: Sværen har det med at sprøde lidt ekstra op, når den kommer ud og hvile.
Når ribbenstegen har fået nok, tages den ud af Airfryeren og får lov at hvile i 10-15 minutter.
Skær ribbenstegen i passende skriver – herhjemme har en ‘passende’ skive 2 svær.
Tips til altid lave en ribbensteg med sprøde svær
Der er nogle helt essentielle ting du bør undgå at gøre, for at minimere risikoen for, at sværen bliver kedelig under tilberedningen:
- Undlad at marinere sværen i en våd marinade. Hvis sværen bliver våd og suger væske til sig, bliver den ikke sprød.
- Overskydende fugt vil gøre sværen blød. Du kan med fordel duppe sværen tør med køkkenrulle inden du salter den. Derudover kan du sagtens lade ribbenstegen stå på køkkenbordet i 30-60 minutter inden tilberedning og dermed give den mulighed for at frigive noget fugt.
- Sørg for at den er ridset korrekt. Er der ikke ridset helt ned til lige inden kødet starter, mindskes sværens evne til at frigive så meget fugt som muligt under tilberedning.
- Undgå at skære ned i kødet, ellers vil saften fra kødet kunne sive ud under tilberedningen, og så vil sværen suge denne saft til sig.
- Hold øje med, at du ikke brænder sværen af under tilberedningen. Hellere kigge en gang for meget – især hvis det er første gang laver en ribbensteg.
Hvilke tilbehør skal serveres?
Du kan servere alt muligt til din ribbensteg. Det klassiske er kogte kartofler, rødkål, sovs og en spand franske kartofler. Herhjemme skifter vi som regel rødkålen og de kogte kartofler ud med blomkål, rosenkål, majskolber eller andet grønt, som kan komme i Airfryeren mens ribbenstegen køler af.
Andre gange laver vi nogle lækre pommes frites. Du kan tjekke opskriften på frosne pommes frites i Airfryeren ud her.
Ingredients
- 1 ribbensteg i en passende størrelse til din Airfryer
- Godt med salt
Instructions
- Pak ribbenstegen ud af indpakningen rids sværen efter de steder, hvor sværen ikke er ridset helt ned til lige over kødet.
- Brug kniven til at køre på tværs af sværene, for at få "rense" sværen en sidste gang inden tilberedning.
- Tag en god omgang salt og masét det overalt på kødet.
- Tag en ny omgang salt og fordel det ud over sværen - du må gerne massere det lidt ned i rillerne, men i takt med at ribbenstegen frigiver fugt, vil saltet smelte og selv finde vej ned mellem sværen.
- Placer ribbenstegen i bunden af din Airfryer (du skal ikke bruge risten).
- Hæld vand ved, sådan at der er vand ca. en centimeter op - men ikke helt op til der hvor sværen starter.
- Steg først ribbenstegen i 55 minutter ved 175 grader.
- Skru varmen op på 200 grader, og giv ribbenstegen yderlig 15-20 minutter til at sværen har den ønskede sprødhed. Giv ribbenstegen nogle ekstra minutter, hvis den ikke har fået nok. OBS: Sværen har det med at sprøde lidt ekstra op, når den kommer ud og hvile.
- Lad ribbenstegen hvilke i 10-15 minutter alt efter hvad der er muligt. Skær ribbenstegen ud - herhjemme laves hver skive med 2 stk. svær - så minimeres risikoen ligeledes for, at kødet bliver kedeligt inden det er spist.